Η ανατροπή των στερεοτύπων και η ανάγκη για ουσιαστική σύνδεση σήμερα
Οι σεξουαλικές συνήθειες και οι επιθυμίες των νέων γυναικών στην Ελλάδα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς. Η νέα γενιά γυναικών κάτω των 35 ετών απομακρύνεται σταδιακά από τα παραδοσιακά ταμπού μιας ιστορικά συντηρητικής κοινωνίας και επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει ερωτική ικανοποίηση. Αν και οι διεθνείς τάσεις δείχνουν μια στροφή προς το bsdm ή τις πιο έντονες πρακτικές κυριαρχίας και υποταγής, η ελληνική πραγματικότητα φέρνει στο προσκήνιο μια διαφορετική, πιο εσωτερική προσέγγιση: την αναζήτηση της αυθεντικότητας, της ασφάλειας και της απαλλαγής από το κοινωνικό «πρέπει».
Διαβάστε επίσης: Τα συν και τα πλην του τηλεφωνικού σεξ
Από το ταμπού στην απενοχοποίηση του πειραματισμού
Στην Ελλάδα του σήμερα, η συζήτηση γύρω από το σεξ δεν γίνεται πια πίσω από κλειστές πόρτες. Οι Ελληνίδες Gen Z και Millennials, επηρεασμένες από το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα, το ίντερνετ και την ποπ κουλτούρα, πειραματίζονται όλο και περισσότερο. Πρακτικές όπως το ελαφρύ spanking, η χρήση αξεσουάρ (χειροπέδες, δεσμά) ή τα παιχνίδια ρόλων, που άλλοτε θεωρούνταν περιθωριακές, εντάσσονται πλέον στο ερωτικό μενού πολλών ζευγαριών.
Ωστόσο, για την πλειοψηφία των νεαρών Ελληνίδων, η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών δεν πηγάζει απλώς από μια διάθεση να αντιγράψουν όσα βλέπουν στις οθόνες τους. Αντίθετα, λειτουργεί ως ένα εργαλείο προσωπικής απελευθέρωσης από τα κατάλοιπα μιας πατριαρχικής κουλτούρας που ήθελε τη γυναίκα σεξουαλικά παθητική ή προσανατολισμένη αποκλειστικά στην ικανοποίηση του συντρόφου της.
Διαβάστε επίσης: Καλοκαιρινό φλερτ στα σοκάκια του Αιγαίου
Η ελληνική ιδιαιτερότητα – Διεκδίκηση της απόλαυσης και τέλος στην προσποίηση
Αν και οι έρευνες στο εξωτερικό καταγράφουν υψηλά ποσοστά γυναικών που βαριούνται στο κρεβάτι ή προσποιούνται οργασμούς, στην Ελλάδα παρατηρείται μια σημαντική μεταστροφή. Οι γυναίκες κάτω των 35 λένε όλο και περισσότερο «όχι» στο συμβατικό, διεκπεραιωτικό σεξ. Η ανάγκη να ξεφύγουν από την πλήξη δεν τις οδηγεί απαραίτητα σε «ακραίες» πρακτικές, αλλά στην απαίτηση για ποιοτικότερο χρόνο, επικοινωνία και εστίαση στη δική τους ανατομία και ευχαρίστηση.
«Η μεγαλύτερη επανάσταση στο κρεβάτι για την Ελληνίδα του σήμερα δεν είναι το αν θα χρησιμοποιήσει σχοινιά, αλλά το ότι πλέον τολμά να πει στον σύντροφό της ακριβώς τι της αρέσει και τι όχι, χωρίς τον φόβο ότι θα κριθεί».
Η τάση αυτή δείχνει ότι η αναζήτηση του «έντονου» στο σεξ μεταφράζεται συχνά στην Ελλάδα ως αναζήτηση του ουσιαστικού. Οι νέες γυναίκες κουράστηκαν να βάζουν την απόλαυσή τους σε δεύτερη μοίρα και χρησιμοποιούν τον πειραματισμό ως μέσο για να σπάσουν τη ρουτίνα.
Διαβάστε επίσης: Η δική μου Μύκονος όπως την είδα χωρίς ταμπού
Το «Safe Space» ως απαραίτητη προϋπόθεση
Σε μια χώρα όπου οι έμφυλες ανισότητες και τα περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών εξακολουθούν να απασχολούν έντονα την επικαιρότητα, η έννοια της ασφάλειας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι Ελληνίδες κάτω των 35 είναι εξαιρετικά υποψιασμένες. Για να συναινέσουν σε παιχνίδια ελέγχου, εξουσίας ή υποταγής, απαιτούν ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον (safe space).
Η συναίνεση δεν είναι πλέον μια σιωπηρή συμφωνία, αλλά μια ενεργή, ξεκάθαρη και διαρκής διαδικασία. Η επικοινωνία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πράξη (aftercare) θεωρείται κομβικής σημασίας. Οι νέες γυναίκες διαχωρίζουν πλήρως τη φαντασίωση της «υποταγής» ή ερωτικό chat στο πλαίσιο ενός ασφαλούς παιχνιδιού από την πραγματική έλλειψη σεβασμού στην καθημερινότητα.
Η σεξουαλικότητα ως καθρέφτης της αυτονομίας
Τελικά, τι αναζητούν οι Ελληνίδες σήμερα; Η απάντηση δεν κρύβεται σε μια συγκεκριμένη στάση ή ένα φετίχ, αλλά στην αυτονομία. Οι γυναίκες κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα διεκδικούν το δικαίωμα να ορίζουν το σώμα τους με τους δικούς τους όρους. Είτε επιλέγουν το λεγόμενο “vanilla” σεξ είτε τις πιο bsdm πρακτικές, το ζητούμενο είναι κοινό: η αυθεντική απόλαυση, η απόλυτη συναίνεση και η κατάργηση των διπλών προτύπων που για χρόνια περιόριζαν τη γυναικεία σεξουαλικότητα.

One thought on “Τι αναζητούν οι Ελληνίδες κάτω των 35 στο σεξ;”
Αναζητούνε ότι και όλες οι υπόλοιπες, άντρα με καλό μισθό, δικό του σπίτι σε μεγάλη πόλη και αυτοκίνητο. Όλα τα άλλα σιγά σιγά.